Un material de Raul T.
“Al cincilea as” este unul dintre acele romane istorice pline de emotii intense, in care apar urzeli politice, militare si chiar povesti de iubire ametitoare… Rodica Ojog-Brasoveanu reuseste si in aceasta carte sa surprinda esenta personajelor, pe langa crearea unei povesti cat mai veridice sau a unei intrigi solide cu ramificatii subtile si nebanuite.
O caracteristica importanta a scrierii este si intrepatrunderea fluida a doua fire narative, cu final pe alocuri surprinzator. Intriga de baza o constituie finalul celui de-al doilea razboi mondial, cand serviciile secrete romane lupta sa obtina informatii utile pentru indepartarea nazistilor din teritoriul transilvanean, in 1944 avand loc si intoarcerea armelor, de catre romani, impotriva fostilor aliati – nazistii si fascistii. Parasirea Axei si lupta alaturi de Aliati, catre ultima parte a razboiului, a reprezentat un moment important pentru Romania, care a influentat viitorul tarii si atitudinea ostila avuta ulterior de germani…
Personajul central din carte este Magda Savu, o romanca infiltrata ca functionara in serviciul armatei germane, in acelasi timp spion al Statului Major al Armatei Romane. Atunci cand in peisaj apar personaje ca profesorul Roman Iuga – persoana enigmatica si plina de surprize, batranul Toma Strejea, copiii Irina si Lepadus ori spargatorul Gri-Gri Trestian, avem parte de un spectacol tragicomic pe care nimeni nu-l poate rata…
Echipa “pestrita” formata astfel va dori sa fure planurile referitoare la urmatoarele miscari ale armatei germane, misiunea sinucigasa incluzandu-i pe parcurs si pe Dragnea sau Bubu, personaje de poveste… Colonelul Radian, locotenentul Alexandru (legat sentimental de Magda Savu), maiorul Hartner, secretara Hildegarde, matusile Amalia si Elvira sunt tot atatea exemple de personaje secundare, insa cu rol esential in parcursul povestii.
Firul narativ secundar, cel al povestii de dragoste din tineretea Magdei Savu, una cu urmari neprevazute, se dezvolta treptat, in timp ce firul central progreseaza si el pana la momentul culminant…
Teroarea pe care o reprezentau agentii SS-ului si politia horthysta este redata in multe din paginile cartii, nelipsind nici victimele colaterale, dupa confruntarea serviciilor de spionaj si contraspionaj din al doilea razboi mondial, prezente pe teritoriul Romaniei.
Pierderile suferite de eroii cartii sunt dublate de cinismul dictatorilor si conducatorilor statelor implicate in conflagratie, unii dintre acestia neavand pic de consideratie pentru viata subordonatilor si cetatenilor pe care-i reprezinta.
Desi se pot gasi destule exagerari despre situatia razboiului si caracterul germanilor, aliati pentru multa vreme ai romanilor, arta narativa si constructia generala a textului ofera cititorului multe motive de lectura pasionata, iar impresionanta este si coerenta povestii, sau atentia acordata detaliilor – amanunte care dau farmec si ajuta cititorul sa inteleaga cadrul general – de catre autoare.
Concluzia dupa o astfel de lectura nu poate fi decat una – Rodica Ojog-Brasoveanu a reusit, prin romanul “Al cincilea as”, inca o data, sa “creioneze” o intriga solida, cu putine puncte slabe, avand personaje memorabile si tusele fine ale thrillerelor istorice din literatura internationala. Un roman istoric plin de suspans, cu rasturnari ale pronosticurilor si taine incitante.
Adauga un comentariu