Puls… povestiri dulci-acrisoare despre momente din viata

On January 28, 2014 in Carti, Literatura contemporana

Puls - Julian BarnesUna din cele mai recente carti citite de la Nemira este volumul ‘Puls’, de Julian Barnes, si pot spune ca lectura ei a fost indeajuns de satisfacatoare, chiar peste asteptari.

Volumul este impartit in doua parti, iar povestirile sunt grupate destul de bine, captivand cititorul pana la ultima fila, fie el pasionat sau nu de scrierile lui Barnes.

In prima povestire naratorul, un englez de rand, putem spune, ne reda traseul unei idile avute cu o femeie misterioasa intalnita intr-una din statiunile de pe coasta sud-estica a Angliei. Trecutul femeii ascunde intrebari la care naratorul, eroul povestirii totodata, va descoperi unele raspunsuri, ce-i drept cam neplacute, care vor explica macar partial finalul usor amar al idilei. Acel trecut dureros pare a fi legat de prezenta femeii in echipa nationala de inot a RDG-ului, si totodata de trairea unui regim totalitar in care performanta nu tinea cont de sanatatea si dezvoltarea normala a unui individ sau chiar a societatii. O povestire impresionanta, in ciuda finalului cam prea abrupt.

Cele cateva povestiri intitulate ‘Acasa la Phil si Joanna’ trateaza relatiile dintre membrii unei familii, dar si cele dintre ei si cunoscutii lor… In cadrul acelor intalniri se discuta diverse subiecte aflate la ordinea zilei – alegerile parlamentare care vor avea loc, optiuni politice si filosofice, poluarea atmosferica, starea vremii, gusturi literare si inclinatii pentru un stil de moda, raporturile dintre membrii unui cuplu, gradinarit, pomicultura si multe altele.

Intr-o alta povestire se ascund anumite semnificatii despre caracterul unui om, atunci cand un pictor este angajat de un aristocrat sa-i schiteze portretul, dar in modul pe care il va dori angajatorul. Astfel apare un mic impas pentru pictor, care gaseste insa la timp solutia pentru a-si armoniza constiinta onesta cu solicitarile deplasate ale celui care l-a angajat. Una din acele povestiri incitante care te fac sa reflectezi asupra lecturii si sa apreciezi arta naratiunii. Probabil cea mai buna povestire a lui Barnes din acest volum.

Un alt text ne aduce in fata amanunte mai mult sau mai putin fictive din biografia revolutionarului italian Garibaldi. Aflam astfel despre povestile lui de iubire, dar si despre drumurile cu peripetii facute in America si nu numai.

Pe langa scrierile pe care le-am amintit, celelalte sunt aproximativ la fel de bune, avand subtilitati si semnificatii care se releva chiar la mai multe zile dupa ce ai parcurs lectura. Unitatea in valoare sau calitate a povestirilor este un atu clar al volumului de fata, daca ar fi sa-l comparam cu alte carti ale multor autori contemporani de proza scurta.

Un exemplu de citat, din carte, care poate fi apreciat pentru fina sa putere de analiza si redare a unor adevaruri, cel putin personale, este urmatorul:

“Ca oameni, putem fi mai buni sau mai rai, fericiti sau amarati, de succes sau esuati, dar ceea ce suntem, inauntrul acestor categorii mai largi, […] se leaga de ceea ce numim “gust”. Si totusi, cuvantul – poate din cauza numarului mare de acceptii – e de natura sa induca-n eroare cu usurinta. […] Gustul adevarat, gustul esential, e mult mai instinctiv si necugetat. […] Dowell, povestitorul din ‘Soldatul cel bun’ al lui Ford Madox Ford, spune despre Nancy Rufford: “Voiam sa ma-nsor cu ea asa cum unii oameni vor sa mearga la Carcassonne”. Indragostirea e cea mai violenta expresie a gustului pe care-o cunoastem.”

‘Puls’ este o carte prin care Julian Barnes dovedeste iar ca este unul dintre cei mai buni scriitori contemporani, iar profunzimea textelor si stilul sau unic, alaturi de alte trasaturi, sunt tot atatea motive pentru care nu veti regreta lectura. Impresionanta este si dedicatia facuta pe prima pagina a cartii, ca si multumirile din final.

Va urez tuturor lectura placuta, iar pentru acest lucru nu ratati cartea lui Barnes! :)

sentimentul-unui-sfarsitnimicul de temuto-istorie-a-lumii

Articol postat de: T.R.


Adauga un comentariu

RSS