Editura Nemira ne dovedeste inca o data ca publica literatura SF si fantasy de cea mai inalta calitate, acum incantand cititorii cu o noutate ce reprezinta o adaptare a filmului 47 Ronin, povestea fiind depanata de pana maiastra a scriitoarei americane Joan D. Vinge.
Cei 47 de ronini ne prezinta o poveste din Japonia de la sfarsitul secolului XVII si inceputul secolului XVIII, naratiunea fiind impodobita cu elemente fantastice si de natura psiho-sociologica destul de captivante pentru orice tip de cititor, si nu doar pentru cei interesati de romanele istorice sau fantasy.
Eroul este unul surprinzator, si anume Kai, un orfan si un proscris salvat de daymio-ul din Ako, pe nume Asano. Intriga este declansata de vizita shogunului in tinutul Ako, in urma careia Asano va fi condamnat la moarte, pentru tentativa de omor asupra consilierului shogunului, un intrigant politic pe nume Kira. Astfel, samuraii subordonati lui Asano vor fi nevoiti sa supravietuiasca dezonoarei cazute asupra tuturor locuitorilor din Ako, si in acelasi timp sa caute solutii pentru a reabilita numele stapanului lor…
Drumul parcurs de samuraii dezonorati in ochii semenilor este unul initiatic, obstacolele fiind diverse, de la dezacordul dintre constiinta lor si legea impusa de shogun, pana la tradarea si lasitatea lui Kira, acesta fiind ajutat si de vrajitoarea Mitsuke si de un samurai misterios, imbracat in armura neagra. Kai, proscrisul dispretuit de samurai, se va dovedi cel mai important sustinator al acestora in misiunea lor sinucigasa de a razbuna memoria lui Asano, a carei fiica, Mika, este tinuta ostatica de catre Kira.
Pe parcursul cartii samuraii vor trebui sa obtina niste sabii magice din Padurea Tengu, acolo unde a crescut Kai, si mai mult, sa treaca de capcanele intinse de Kira fara a avea pierderi grave… Relatiile dintre samurai si corcitura, cum era numit Kai, vor cunoaste treptat o ameliorare importanta, iar ca sentiment permanent de-a lungul cartii vom observa iubirea reciproca pe care si-o poarta Mika si Kai, fiica lui Asano fiind singura care l-a apreciat la adevarata lui valoare pe orfanul din Padurea Tengu, de la inceput pana la sfarsit.
Finalul, desi in esenta destul de tragic, va oferi o mica raza de speranta, mai ales ca nu toti vor fi condamnati de shogun la ritualul traditional al samurailor, iar numele stapanului Asano, dar si al samurailor va fi reabilitat si va intra in istoria Japoniei, cel putin ca o legenda…
Pentru a concluziona, ‘Cei 47 de ronini’, de Joan D. Vinge, este o carte reusita, care nu te va dezamagi, iar lectura ei iti va produce macar aceeasi satisfactie ca si in cazul vizionarii filmului.
E placut sa vezi ca filmele cu actiune, pardon filmele bune cu actiune inca mai sunt la cautare avand in vedere preferintele publicului sunt tot mai variate.
Adauga un comentariu